RIPE tagok lettünk

ripelogo

A Data Center Solutions Kft. alapítása óta rendszeresen fejlesztjük infrastruktúránk és szolgáltatásaink. Ennek a folyamatnak a következő lépése, hogy csatlakozunk a RIPE-hoz LIR-ként.

A RIPE NCC (Réseaux IP Européens – Európai IP Hálózatok Koordinácós Központja) egyike az öt regionális internet nyilvántartó szervezetnek. A szervezet egyik fő feladata az európai és ázsiai internetszolgáltatók (LIR-ek) nyilvántartása, valamint az IPv4, IPv6 címek és AS számok kiosztása.

A RIPE tagság egyik nagy előnye, hogy mostantól saját IPv4 és v6 címtartománnyal rendelkezünk, ügyfeleinknek ezen címtartományokból allokáljuk az IP címeket, vagy címtartományokat. Ez kifejezetten fontos, mivel a kiosztható IPv4 címek folyamatosan fogynak, a saját címtartományoknak köszönhetően pedig hosszú távon is stabil és kiszámítható szolgáltatást tudunk nyújtani, valamint új szolgáltatásokat tudunk bevezetni.

A tagság megszerzésével együtt hálózatunk is jelentősen fejlesztettük. A korábbi hálózati eszközeink helyett a routing feladatokat mostantól 2 Arista útválasztó látja el redundáns kialakításban, valamint IP tranzit szolgáltatást is két független szolgáltatótól veszünk igénybe, így maximalizálva hálózatunk rendelkezésre állását.

További előnyök közé tartozik, hogy a meglévő Zabbix infrastruktúránk mellett a RIPE Atlas rendszer is bevezetése került hálózatunk monitorozására. Az Atlas segítségével a világ számos pontjáról tudjuk vizsgálni szolgáltatásaink rendelkezésre állását, így átfogóbb képet kapunk az általunk nyújtott szolgáltatások minőségéről és annak esetleges problémáiról.