Dinamikus névszerver szolgáltatás cPanel tárhely segítségével

clouddns

Az általunk kínált cPanel tárhelycsomagok mindegyike használható, mint dinamikus DNS szerver. Ez egy hasznos szolgáltatás lehet olyan Ügyfeleinknek, akik dinamikus IP címmel rendelkező távoli végpontokat szeretnének elérni.

A DynDNS (Dinamikus névrendszer) egy olyan szolgáltatás, amely a regisztrált domainnév aldomainjén (pl. iroda.domainem.hu) keresztül lehetővé teszi küső eszközök számára egy publikus, dinamikus IP címmel rendelkező hálózati eszközhöz történő csatlakozást.

A szolgáltatás kompatibilis a legtöbb routerrel, NAS-al, valamint Windows és Linux klienssel, mivel a használatához csak egy URL meghívása szükséges.

A domain a cPanel -> Dynamic DNS menüpontjában hozható létre. A létrehozás során szükséges megadni az aldomaint, valamint kiválasztani a fődomaint és opcionálisan megadható egy megjegyzés.

A létrehozás után elérhetővé válik a frissítéshez használható URL, melynek meghívása után a  cPanel felületén megjelenik a publikus IP címe a hálózatnak, ahonnan az URL-t meghívták:

Ahhoz, hogy a dinamikus IP változásakor automatikusan frissüljön a DNS rekord, szükséges a frissítések ütemezése. Ezt Mikrotik rendszerben például az alábbi parancsok kiadásával lehet megtenni:

/system script add name=dnsupdate source="/tool fetch url=https://domainem/cpanelwebcall/hash output=none"
/system scheduler add interval=00:10:00 name=dnsupdate on-event=dnsupdate

Windows és Linux rendszereknél is használható cURL a cPanelben megtalálható URL meghívására:

curl https://domainem/cpanelwebcall/hash

Windowsnál az ütemezés feladatütemező segítségével hozható létre, míg Linux esetén a crontab használható.

Synology NAS esetén az ütemezés a feladatidőzítő segítségével oldható meg:

A DynDNS menüponttal létrehozott domainekhez szintén kiállít a rendszer egy AutoSSL tanúsítványt is, ami a cPanel -> Dynamic DNS menüpontról tölthető le, valamint lejárata után a megújított tanúsítvány is innen érhető el.