A cPanel kivezeti a Horde webmailt

horde webmail

A cPanel kivezetési terve alapján a Horde webmail rendszere eltávolításra kerül a 108-as verzió megjelenésével.

A 108-as főverzió, mely jelenleg már eléthető tesztelésre több változást hoz. Ebből kettő jelentősen érinti a felhasználói felületet:

  • Kivezetésre kerül az eddigi alapértelmezett “Paper Lantern” sablon
  • Törlésre kerül a Horde a választható webes levelezők listájáról

A Paper Lantern sablon törlését már év eleje óta tervezi a cPanel, de az eddigi tapasztalatok alapján a Jupiter felület megosztó, így jelenleg nálunk is a korábbi sablon az alapértelmezett. A 108-as főverzió megjelenésével minden korábbi telepítés automatikusan Jupiter témára vált, valamint nem lesz lehetőség visszaállítani a korábbi Paper Lantern témát.

Ennél jelentősebb változás, hogy a Horde webmail teljes egészében törlésre kerül a webes levelezésnél választható opciókból. Jelenleg is nagyon sok felhasználónk használja ezt a webmail felületet, könnyű kezelhetősége és átláthatósága miatt. Mivel a rendkívül elavultnak számító SquirrelMail már korábban törlésre került, így mostantól az egyetlen választható webmail opció a Roundcube. A törlés oka teljesen érthető:  a Horde nem támogatja a PHP 8-at, a PHP 7.4 támogatása pedig 2022. novemberében lejár, így annak további üzemeltetése biztonsági kockázatot jelentene.

a cPanel-t fejlesztő csapat a 108-as verzióval kiad egy migrációs eszközt, így a Horde-ban tárolt címjegyzék és naptár nem fog elveszni, azt átimportálja a cPanel CCS (Calendar and Contacts Server) adatbázisába, így az itt tárolt bejegyzések mind Roundcube-ban, mind asztali és mobil levelező kliensen elérhetők maradnak.

A frissítés várhatóan 2022 decemberének végén kerül stabil kiadásra, ekkor kerül telepítésre a tárhelycsomagjainkat kiszolgáló szerverekre.