Tárhelyeink mostantól még gyorsabbak, a HTTP/3-nak köszönhetően!

homepage link preview 1

Tárhelyszolgáltatásainknál mindíg kimagasló figyelmet fordítottunk arra, hogy a legújabb és leginnovatívabb technológiákat használjuk. Ezért vezettük be 2015-ben az ingyen SSL tanúsítványt minden általunk kiszolgált tárhelyen, mely jelentősen növelte a biztonságot. 2016-ban a HTTP/2 szolgáltatással növeltük a szervereink által nyújtott szolgáltatások sebességét. Ezen szemlélet jegyében 2022 áprilisában több szerverünkön teszt jelleggel lecseréltük az Apache webszervereket LiteSpeed kiszolgálóra, mely jelentősen gyorsabb oldalbetöltést eredményez.

A LiteSpeed webszerver egy zárt forráskódú licenszköteles web kiszolgáló, melyet a LiteSpeed Technologies fejleszt. Jelenleg a világon a negyedik legnépszerűbb webszerver, nagyjából a világ weboldalainak tíz százalékának a kiszolgálásáért felel. A sikeres tesztek után 2022 nyarán minden szerverünkön áttértünk a LiteSpeed használatára. A könnyű váltáshoz hozzájárult, hogy a LiteSpeed támogatja szinte az összes Apache funkciót (mod_rewrite, .htaccess használata, mod_security), valamint a cPanel saját migrációs eszközt fejlesztett az áttérés megkönnyítéséhez (hiba esetén bármikor visszakapcsolható maradt az eredeti Apache kiszolgáló).

Az áttérés után az ügyfeleink a következő előnyöket tapasztalhatják:

Sebességnövekedés

A LiteSpeed még az általunk kedvelt Nginx webszerverre is köröket ver teljesítmény terén. Az alábbi összehasonlító diagram jól szemlélteti, hogy egyszerű PHP szkriptek futtatásánál is mekkora előnnyel jár a kiszolgáló használata:

LiteSpeed Cache bővítmény WordPress oldalakhoz

A tárhelyeinken elhelyezett Weboldalak kb. 60%-a WordPress alapú. A WP egy jól használható, felhasználóbarát tartalomkezelő rendszer, de sok beépülő modul esetén képes drasztikusan lelassulni. Az oldalak lassú betöltése jelentősen rontja a felhasználói élményt, valamint az oldal SEO eredményeit. Ezt a problémát hivatott megszűntetni a LiteSpeed Cache bővítmény, mely szemben más medolgásokkal (w3tc, WP Rocket) szerver szinten oldja meg a WordPress oldalak gyorsítótárazását. A plugin jelenleg minden nálunk futtatott WordPress oldalon használható, WordPress tárhelyeinknél a megrendeléskor telepítésre kerül! A bővítmény eredményei a tesztek alapján magukért beszélnek:

Csökkent szervereink terheltsége

A LiteSpeed bevezetése után szervereink terheltsége közel 30%-ot csökkent, úgy, hogy a LiteSpeed bevezetése után több, nagy forgalmú hírportált is a szerverre költöztettünk. Ezt jól szemlélteti az alábbi grafikon:

Így azon kívül, hogy a weboldalak jóval gyorsabbak lettek még jelentős erőforrásokat is megtakarítunk! Az erőforrás megtakarítás felhasználói oldalon is jelentkezik, hiszen az általunk kínált cPanel csomagok erőforrásait is optimálisabban tudja kihasználni a LiteSpeed, így forgalomnövekedés esetén jóval később éri el egy előfizető a tárhelycsomag erőforrás korlátait.

HTTP/3

A HTTP/3 a HyperText Transfer Protokoll legújabb verziója. Az elmúlt években a webes alkalmazások, portálok egyre komplexebbé váltak, a weboldalakon nem ritkák a nagy méretű képek, 4K felbontású videók, ezért szükségessé vált a HTTP protokoll fejlesztése is, hogy biztonsággal és gyorsan ki tudja szolgálni a megnövekedett igényeket.

A HTTP/3 két nagy változást is hoz az előző verzióhoz képest:

  • TCP adatfolyam helyett UDP használata, mely jelentősen gyorsabb
  • A TLS titkosítás 1.3-as verziója beépítésre került a HTTP/3 protokollba

A HTTP/3 elengedhetetlen része a QUIC (Quick UDP Internet Connections)  protokoll. A protokollt a Google valamint az IETF hozta létre. A QUIC protokoll egyik legnagyobb előnye, hogy a TLS1.3 beépítésével a protokollba a csatlakozási és a titkosítási kérelmeket egyszerre tudja elvégezni, vagyis a válaszidőt megfelezi az új kapcsolatoknál, és nullára csökkenti a meglévőknél. Ezt az alábbi ábra is kiválóan szemlélteti:

A HTTP/3-ról alapvetően elmondható, hogy valós körülmények között is sokkal gyorsabb, mint a 2-es verzió. A Request Metrics mérései alapján kis oldalaknál akár ötszörösére is gyorsulhat egy statikus oldal betöltési ideje.